Σάββατο, Ιουλίου 10

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: ΦΙΔΙ ΞΕΤΡΥΠΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗ... ΛΕΚΑΝΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ ΣΕ ΚΑΜΠΙΝΓΚ !

 

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: ΦΙΔΙ ΞΕΤΡΥΠΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗ... ΛΕΚΑΝΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ ΣΕ ΚΑΜΠΙΝΓΚ!

 Τα χρειάστηκε για τα καλά μια γυναίκα που παραθερίζει στο κάμπινγκ της Ευξεινούπολης στη Μαγνησία, όταν πήγε να κάνει την ανάγκη της σε μια χημική τουαλέτα και είδε να ξεπροβάλει από μέσα μια... οχιά, το απόγευμα της Πέμπτης! Τρομοκρατημένη βγήκε αμέσως έξω και άρχισε να καλεί σε βοήθεια!

Οι κατασκηνωτές έκλεισαν την τουαλέτα και κάλεσαν την Πυροσβεστική, με αποτέλεσμα να φτάσει ένα όχημα με δύο πυροσβέστες, οι οποίοι τσάκωσαν το ερπετό με μια απόχη και το μετέφεραν σε απομακρυσμένο σημείο, όπου το απελευθέρωσαν στο φυσικό του περιβάλλον. Προφανώς, το φίδι είχε τρυπώσει στην τουαλέτα αναζητώντας νερό, καθώς έχει την ικανότητα να αναρριχάται και να κολυμπάει.

Φίδι και στα δικαστήρια του Μεσολογγίου!

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική στο κτίριο όπου στεγάζεται το δικαστικό Μέγαρο στο Μεσολόγγι, δεν επιτρέπει την τοποθέτηση κλιματιστικών στους εξωτερικούς τοίχους για να μην αλλοιώνεται η εικόνα του. Αυτό κάνει όσους εργάζονται σε αυτό και τους επισκέπτες να υποφέρουν από τη ζέστη, ενώ αναζητούν δροσιά ακόμη και τα ... ερπετά! Οι υπάλληλοι ενός γραφείου του δεύτερου ορόφου βρήκαν μπροστά στην πόρτα ένα μικρό φίδι, όταν πήγαν να πιάσουν δουλειά, με αποτέλεσμα να καλέσουν πανικόβλητοι την Πυροσβεστική που το παρέλαβε.

 από : Πρώτο Θέμα - ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα (protothema.gr)

=========Και η υπόλοιπη επικαιρότητα=================


  Ένα σοκαριστικό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, 10 Ιουλίου στην άνοδο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, στο ύψος του Παμπελοποννησιακού σταδίου, στην Πάτρα.

  Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, νεαρή οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός της με αποτέλεσμα αυτό να ανατραπεί αφού προηγουμένως είχε προσκρούσει στα πλαϊνά προστατευτικά του δρόμου.

  Επί τόπου έσπευσαν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής, καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.


  Η νεαρή οδηγός αφού απεγκλωβίστηκε, διακομίστηκε στο ΠΓΝΠ εξαιτίας του τραυματισμού της, όπου νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση.

Πηγή: Thebest


Πέμπτη, Ιουνίου 24

Οδηγός επιβίωσης από τσίμπημα εντόμου, τσούχτρας ή δάγκωμα φιδιού

 

Οδηγός επιβίωσης από τσίμπημα εντόμου, τσούχτρας ή δάγκωμα φιδιού

Το καλοκαίρι στις διακοπές τα απρόοπτα μπορεί να συμβούν: Λίγο η φύση, λίγο η θάλασσα, λίγο που κυκλοφορείς με λουλουδάτα ρούχα, δεν είναι δύσκολο να γίνεις... στόχος. Διάβασε εδώ τι να κάνεις για ένα τσίμπημα εντόμου, αν σε τσιμπήσει τσούχτρα ή αν σε δαγκώσει φίδι ή σκορπιός.

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΕΝΤΟΜΟΥ: ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, αν και ο πόνος θα είναι έντονος και οξύς. Αφαίρεσε το κεντρί με το ειδικό έμβολο που θα βρεις στα φαρμακεία και βάλε αμέσως επάνω ένα παγάκι μέσα σε μια γάζα, για να μην προχωρήσει το οίδημα. Αν δεν έχεις αυτό τον εξοπλισμό και το κεντρί είναι ορατό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την άκρη της πιστωτικής σου κάρτας για να το απομακρύνεις. Αν έχεις ιστορικό αλλεργίας, πιες ένα αντιισταμινικό και κάνε την ένεση της κορτιζόνης. Διαφορετικά άπλωσε μια αντιισταμινική ή μια κορτιζονούχα αλοιφή. Εάν το τσίμπημα εντόμου είναι κοντά στο πρόσωπο ή στο λαιμό, ζήτησε τη συμβουλή του φαρμακοποιού ή του γιατρού.

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑΣ: ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Συνήθως η τοξική ουσία της τσούχτρας στις ελληνικές θάλασσες είναι ελαφριά, οπότε, εκτός από το κάψιμο, το οίδημα υποχωρεί γρήγορα. Πλύνε καλά την πληγή με γλυκό νερό και άπλωσε σε αυτήν καταπραϋντική κρέμα ή αμμωνία.

ΔΑΓΚΩΜΑ ΦΙΔΙΟΥ: ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Να θυμάσαι ότι στην Ελλάδα τα περισσότερα δεν είναι δηλητηριώδη, αλλά αυτό δεν αποτελεί και σίγουρη εγγύηση. Δέσε την πληγή λίγο πιο ψηλά για να μην προχωρήσει το δηλητήριο και πήγαινε γρήγορα στο Κέντρο Υγείας ή σε νοσοκομείο. Εκεί θα σου κάνουν αιματολογικές και άλλες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν το φίδι είχε τελικά δηλητήριο και αν χρειάζεται αντιοφικός ορός. Αν προλάβεις θα ήταν χρήσιμο να τραβήξεις μια φωτογραφία το φίδι για να βοηθήσεις τους ειδικούς με τη θεραπεία.

Από: Shape.gr

 

Τετάρτη, Ιουνίου 23

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ !

 

Στις ακτές της Ίμβρου έφτασε η αποκρουστική βλέννα, που έχει κατακλύσει τη Θάλασσα του Μαρμαρά, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην αλιεία, αλλά κυρίως στον τουρισμό.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Turk -που μετέδωσε και σχετικές εικόνες-η βλέννα, που τείνει να εξελιχθεί σε επιδημιολογική βόμβα για ολόκληρη την περιοχή, που τις τελευταίες μέρες είχε φτάσει στα Δαρδανέλια, τώρα αγγίζει και τις ακτές της Ίμβρου.

Ο δημοσιογράφος του CNN Τurk, αναφέρει πως υπάρχει προβληματισμός στην Ίμβρο για τη βλέννα, αφού το νησί αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Τουρκία.

«Αυτή την εικόνα εδώ και κάποιο διάστημα δυστυχώς την συνηθίσαμε στον Μαρμαρά Αλλά η εικόνα δεν είναι από τον Μαρμαρά, αλλά από τον τουριστικό παράδεισο του Βόρειου Αιγαιου την Ίμβρο. Από την βλέννα που έχει καλύψει την επιφάνεια η θάλασσα δεν φαίνεται» αναφέρει ο δημοσιογράφος, κάνοντας γνωστό πως η βλέννα κατευθυνόταν προς τα ελληνικά νησιά, ωστόσο ο άνεμος τη γύρισε πίσω. «Η βλέννα που αύξησε την επίδραση της στα στενά του Τσανάκκαλε, έφτασε μέχρι το νησί. Ένα από τα σημεία που απειλούνται ιδιαίτερα είναι το λιμάνι όπου καταφεύγουν τα αλιευτικά σκάφη Οι Ιμβριοι ανέφεραν πως τις μέρες που φυσούσε βοριάς, η βλέννα ακούμπησε το νησί και προχώρησε προς τα ελληνικά νερά, αλλά ο νοτιάς το έφερε πίσω».

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως ήδη ο δήμος Ίμβρου έχει ξεκινήσει με συνεργεία τον καθαρισμό της βλέννας, ενώ οι κάτοικοι εύχονται ν’ αλλάξει και πάλι κατεύθυνση ο άνεμος, προκειμένου να μην επηρεαστεί η τουριστική περίοδος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η υπερβολική αναπαραγωγή από μικροφύκια και φυτικό πλαγκτόν, προκαλούν την αποκρουστική βλέννα, που θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας, στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για ένα περιβάλλον που ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων αφού συνδυάζει υπερβολική αναπαραγωγής μικροφυκιών και αύξηση των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού, σύμφωνα με τους ειδικούς.


 Σιγά σιγά θα βρεθούνε και Στο ...κώλο μας !


Σάββατο, Μαΐου 22

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ (από Κων/νο Μητσοτάκη 1983 μέχρι Κυριάκο Μητσοτάκη 2021)

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΞΗΛΩΝΕΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Στους κύκλους της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας η διαδικασία αντικατάστασης νομοσχεδίων παλιότερων δεκαετιών, που άντεξαν στον χρόνο, αποκαλείται «εκσυγχρονισμός». Αν ρίξει όμως κανείς μια προσεκτική ματιά στα νομοσχέδια που η κυβέρνηση επιλέγει να καταργήσει, θα δει ότι δεν πρόκειται για νόμους του ’50 ή του ’60. ούτε για νόμους των κυβερνήσεων του της δεκαετίας του ’90 και του ’00. Σημαντικά νομοσχέδια που φέρνει στην Βουλή (όταν δεν αφορούν προηγούμενους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ) στοχεύουν σε μία συγκεκριμένη περίοδο: Αυτή των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.


Τρία χτυπήματα

Έως στιγμής τα νομοθετήματα που εγκρίνονται για ψήφιση στο κοινοβούλιο από το υπουργικό Συμβούλιο έχουν ήδη αλλοιώσει μέχρι …κατάργησης το νομοσχέδιο Πεπονή για το ΑΣΕΠ που ψηφίστηκε το 1994, ένα από τα τελευταία χρονικά σημαντικά νομοσχέδια των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου. Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια καταργήθηκε το νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1983. Το «τρίτο χτύπημα» στα νομοσχέδια των «παπανδρεϊκών» περιόδων ετοιμάζει -όπως είναι γνωστό- ο Κωστής Χατζηδάκης: Με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που θα αντικαταστήσει τον νόμο 1264/82 επίσης ταυτοτικό νόμο των κυβερνήσεων της Αλλαγής.

Δύο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις

Για την πρακτική αυτή που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση μπορεί κανείς να κάνει δύο πολιτικές παρατηρήσεις:

Η πρώτη είναι πως τα 3 νομοσχέδια που καταργούνται, όταν πριν από δεκαετίες ήρθαν για ψήφιση στη Βουλή, συνάντησαν όλα την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Η «γαλάζια» παράταξη όχι απλά τα καταψήφισε τότε, αλλά έδωσε αξιοσημείωτες πολιτικές μάχες εναντίον τους. Όμως, στα μεταγενέστερα χρόνια, όταν πλέον τα νομοθετήματα αυτά είχαν ψηφιστεί και εφαρμοστεί, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας που ακολούθησαν, δεν τα κατάργησαν. Είτε πρόκειται για την κυβέρνηση Μητσοτάκη του 1990-93, είτε για την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή το 2004 – 2009 είτε για την κυβέρνηση Σαμαρά του 2012-2015. Δείγμα του ότι οι νομοθετικές αυτές αλλαγές «περπάτησαν» στην κοινωνία καλύπτοντας υπαρκτές ανάγκες. Έτσι είτε εκτιμήθηκαν από κάποιες ηγεσίες της Ν.Δ, είτε κάποιες άλλες ηγεσίες έκριναν ότι ήταν πολύ μεγάλο το πολιτικό κόστος της κατάργησής τους.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι πως η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να στοχεύει σε εμβληματικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός ότι στο επιτελείο της βρίσκονται πολλά στελέχη που είχαν στο παρελθόν σχέση με το κόμμα αυτό. Αν και ανήκαν στην λεγόμενη «σημιτική» πτέρυγα.

Είναι γνωστό ότι στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου πλάι σε στελέχη πολιτογραφημένα στον φιλελεύθερο χώρο όπου ανήκει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται πρώην στελέχη που σχετίστηκαν με τον Κώστα Σημίτη. Ανάμεσά τους ο Άκης Σκέρτσος και ο ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Επίσης η κυβέρνηση διαθέτει ουκ ολίγους πρώην «σημητικούς» υπουργούς όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η Λίνα Μενδώνη, ο Πάνος Τσακλόγλου και ο Κυριάκος Πιερακάκης. Στοιχείο που φέρνει στην σκέψη την καταγεγραμμένη προσπάθεια του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ να αποποιηθεί το παπανδρεϊκό παρελθόν του. Τάση που γέννησε αντιλήψεις ρήξης με εκείνη την περίοδο.

Άς θυμηθούμε όμως τα νομοσχέδια που αλλάζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, Νομοθετικές πρωτοβουλίες που αξίζει να σημειωθεί ότι συνάντησαν και θα συναντήσουν σημαντικές πολιτικές αντιδράσεις.


Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ για το Οικογενειακό Δίκαιο

Ο νόμος 1329/83 είναι αυτός που αλλοιώνεται σε θεμελιακές του διατάξεις με το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια ήταν από τους πλέον προοδευτικούς της εποχής του. Κατά κύριο λόγο αφορούσε το οικογενειακό δίκαιο. Μεταξύ άλλων, όμως, θεσμοθέτησε και τον πολιτικό γάμο. Προκαλώντας τότε την οργή της εκκλησίας και αντίστοιχα την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας που συντάχθηκε μαζί της. Η κυβέρνηση πάντως του Ανδρέα Παπανδρέου το 1983 προχώρησε -παρά τις αντιδράσεις- στην ψήφισή του. Η επιλογή της δικαιώθηκε αφού το νομοθέτημα διατηρήθηκε έως τις μέρες μας.


Την περασμένη Πέμπτη κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια, στο νόμο αυτό του 1983 αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Τόνισε πως «η παράταξή μας στον τομέα αυτό υπήρξε πρωτοπόρα. Είμαστε εμείς που προχωρήσαμε στις πολύ μεγάλες τομές, στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο. Με το νόμο 1329/1983, με τον οποίο αντικαταστάθηκε η πατρική εξουσία με τη γονική μέριμνα. Ήρθε επιτέλους το παιδί στο προσκήνιο. Από περιουσιακό στοιχείο των γονιών, και κυρίως του πατέρα, αναγορεύτηκε σε κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφίας της νομοθεσίας».

Μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά στις πολιτικές ρίζες του νόμου για το οικογενειακό δίκαιο του 1983, έκανε και ο γραμματέας του Μέρα 25 Γιάννης Βαρουφάκης. Όπως είπε «θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στις γυναικείες οργανώσεις που κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘70 δούλεψαν σκληρά, για να γίνει πραγματικότητα το οικογενειακό δίκαιο του 1983. Θα αναφερθώ στην Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, στην Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας και ιδίως στη Μαργαρίτα Παπανδρέου -που αξίζει μία αναφορά, γιατί ξέρω προσωπικά τη δουλειά που είχε κάνει γι’ αυτό-, στις ανεξάρτητες, αυτόνομες κινήσεις γυναικών, στον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε όλο το πολιτικό σύστημα το προοδευτικό».


Μάλιστα άσκησε κριτική στην Νέα Δημοκρατία για την αντίθεσή της τότε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Παπανδρέου. Όπως είπε «πάντα ήσασταν μέρος του σκοταδισμού της Δεξιάς. Απόδειξη ότι το 1983 εκείνο το εξαιρετικό νομοθέτημα το καταψηφίσατε υποστηρίζοντας ακόμα και τότε την προίκα. Μην το ξεχνάτε αυτό, ποιοι είστε. Να έχετε συναίσθηση του εγκλήματος, της ενοχής σας. Αυτό, λοιπόν, το νομοθέτημα το προοδευτικό ενός Μαγκάκη, μιας Μαραγκοπούλου, ενός Μάνεση, ενός Κασιμάτη, που τότε είχατε καταψηφίσει, σήμερα έρχεστε να το αλλάξετε».

Ο νόμος-Πεπονη και το ΑΣΕΠ

Στις αρχές του χρόνου και συγκεκριμένα στις 14 Ιανουαρίου του 2021 ψηφίστηκε στην Βουλή από τον Μάκη Βορίδη το νομοσχέδιο για την νέα δομή του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Ένα νομοθέτημα το οποίο ο νυν υπουργός Εσωτερικών παρέλαβε από τον προκάτοχό του Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο τελευταίος είχε επιχειρήσει με απανωτές επαφές και συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα (και ειδικά με το ΚΙΝ.ΑΛ) να επιτύχει μία ευρεία συναίνεση, όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Έτσι το νομοθέτημα αυτό ψηφίστηκε μόνον από τους βουλευτές της Ν.Δ και αποτέλεσε παρέμβαση δομικού χαρακτήρα σε έναν ακόμη εμβληματικό νόμο του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου. Τον ιδρυτικό νόμο του ΑΣΕΠ που εισηγήθηκε και ψήφισε στην Βουλή τον Φεβρουάριο του 1994 ο τότε υπουργός Εσωτερικών (σ.σ υπουργός Προεδρίας λέγονταν το 1994) Αναστάσιος Πεπονής. Για πρώτη φορά καθιερώθηκε ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου των διαδικασιών για τις προσλήψεις στο δημόσιο το οποίο εποπτεύονταν από μία αρχή που είχε τα εχέγγυα της δικαιοσύνης.


Στο νομοθέτημα αυτό είχε τότε είχε αντιδράσει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο η Νέα Δημοκρατία, υπό τη πολιτική ηγεσία του Μιλτιάδη Έβερτ. Ο νόμος Πεπονή «κατηγορήθηκε» ως απόπειρα του ΠΑΣΟΚ να ελέγξει την δημόσια διοίκηση. Παρόλα αυτά ο θεσμός του ΑΣΕΠ παρέμεινε και τα επόμενα χρόνια ακόμη και επί των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας που ακολούθησαν.

Στην συζήτηση που έγινε στην Βουλή για την αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου, πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στο νόμο Πεπονή και σχολιάζοντας την στάση της Ν.Δ το 1994 είπε πως «τον πολέμησε λυσσαλέα, τον είχε καταψηφίσει και ως κυβέρνηση, αργότερα έκανε ό,τι μπορούσε για να τον υπονομεύσει και να τον ακυρώσει στην πράξη. Θέλει περίσσιο θράσος για να παρουσιαστεί η παράταξη της ΝΔ, με τέτοιο "πολιτικό βιογραφικό", ως "αναμορφωτής" αυτής της μεταρρύθμισης"».

Έντονη κριτική είχε ασκηθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα σε αρθρογραφία του στο News 24/7 ο αρμόδιος τομεάρχης Κώστας Ζαχαριάδης επισήμανε πως η στόχευση του νομοθετήματος ήταν αντίθετη με την ουσία της σύλληψης του ΑΣΕΠ που είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του. Είχε αναφερθεί σε «πρόβλεψη για συμμετοχή εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα στη σύνθεση επιτροπών διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας» αναρωτώμενος «που πραγματικά αποσκοπεί; Θέλει ο Υπουργός από την πίσω πόρτα να κάνει outsourcing τις εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα; Δεν υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο πρόβλεψη για ουσιαστική αναβάθμιση του ιδίου του οργανισμού του ΑΣΕΠ. Οι πρακτικές του ιδιωτικού τομέα δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές των δημοσίων υπηρεσιών, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη, όχι γιατί είναι αξιολογικά ανώτερες ή κατώτερες, αλλά γιατί δεν συνδέονται με την ουσία, τον σκοπό και τις λειτουργικές προδιαγραφές των δημοσίων υπηρεσιών».


Το εργασιακό νομοσχέδιο και ο νόμος Κακλαμάνη

Ο Κωστής Χατζηδάκης, στην συνέντευξη τύπου όπου παρουσίασε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά , εκτίμησε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι πρόκειται να αντικατασταθεί ένας νόμος που ισχύει εδώ και 40 χρόνια. Ο νόμος στον οποίο αναφέρονταν ήταν ο 1264/82 που ψηφίστηκε έναν χρόνο μετά την έλευση του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην εξουσία. Ο ακριβής τίτλος του ήταν: «Για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων». Την εισήγηση του στην Βουλή ανέλαβε ο τότε υπουργός Εργασίας και μετέπειτα πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Την περίοδο εκείνη ο νόμος 1264/82 «απεικόνισε» τους πολιτικούς συσχετισμούς της εποχής και το πλειοψηφικό ρεύμα που είχε οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με το κόμμα αυτό να βρίσκεται σε μία από τις πιο ριζοσπαστικές περιόδους της ιστορίας του.

Με τον νόμο αυτό άλλαξε άρδην η εργατική νομοθεσία και μπήκαν οι βάσεις στις οποίες στηρίζεται ως και σήμερα το εργατικό δίκαιο. Ο νόμος αυτός θεωρείται εξαιρετικά προοδευτικός για την εποχή του τουλάχιστον για τα μέτρα του δυτικού κόσμου. Με τις διατάξεις του θεσμοθετήθηκε το δικαίωμα στην απεργία για την συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγικών κλάδων ενώ απαγορεύθηκε το lockout, δηλαδή η εργοδοτική ανταπεργία. Ορίστηκε η διαδικασία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και μηχανισμοί μεσολάβησης και διαιτησίας ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους. Θεμελιακό στοιχείο του νόμου ήταν η αντίληψη της αναγκαιότητας επιπλέον νομοθετικής προστασίας της εργατικής πλευράς, αναγνωρίζοντας σε σημαντικό βαθμό την ανισοτιμία της σχέσης της με την εργοδοσία. Το στοιχείο δηλαδή που – σύμφωνα με την κριτική που ασκείται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης – ανατρέπει το νομοθέτημα που αναμένεται να φέρει στην Βουλή στις αρχές Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας.

Παλιοί και σύγχρονοι λογαριασμοί

Η πολιτική κόντρα ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι γνωστή. Ξεκίνησε στις δέκατες του ’70, του ’80 και κορυφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Έχει περάσει πάρα πολύς καιρός από τότε ώστε να μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος πως η αντιπαλότητα αυτή καθορίζει τις αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης. Παρά το γεγονός πως νομοθετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός φαίνεται σήμερα να «ξηλώνει» την νομοθεσία της «Αλλαγής».


Αυτό όμως που μπορεί κανείς να εικάσει είναι ότι σε συνθήκες πολύπλευρης και παρατεταμένης κρίσης -όπως οι σημερινές-, συνεχίζουν να «συγκρούονται» οι δύο αντιλήψεις που διαχρονικά κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της χώρας: Η φιλελεύθερη προσέγγιση που επιδιώκει την κυριαρχία της αγοράς, με τις κεϋνσιανές συνταγές που ψάχνουν ισορροπίες ανάμεσα στην αγορά και την ισχυρή δημόσια παρέμβαση. Απόψεις που κατά καιρούς έχουν «υπηρετήσει» πολλοί κομματικοί σχηματισμοί. Ενίοτε και με εναλλασσόμενους ρόλους…

Πηγή και περισσότερα εδώ

 

 

 


Κυριακή, Απριλίου 18

Το νάτριο μαρτυρεί την εξέλιξη του κορωνοϊού (πληροφορίες για ειδικούς)

 Την άμεση σύνδεση της διαταραχής των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό μας με τη νόσο COVID-19 αναδεικνύει κλινική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCL (University College London), που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. «Το δείγμα μας ήταν 488 ασθενείς, θετικοί σε μοριακό τεστ κορωνοϊού, που έφθασαν στα επείγοντα δύο μεγάλων πανεπιστημιακών νοσοκομείων του Λονδίνου και εν συνεχεία νοσηλεύθηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, δηλαδή από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2020», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής της μελέτης, επίτιμος αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο UCL, δρ Πλούταρχος Τζούλης, που τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με τις διαταραχές ηλεκτρολυτών. «Με ενδιέφερε να διερευνήσω τη σύνδεση μεταξύ των δύο, όπως και την πιθανότητα μέσω του δείκτη των ηλεκτρολυτών να μπορούμε να προβούμε σε πρόγνωση για την εξέλιξη της νόσου σε κάθε ασθενή», διευκρινίζει ο δρ Τζούλης, ο οποίος δικαιώθηκε από τα ευρήματα της μελέτης. 

«Οι ασθενείς που εισάγονταν στο νοσοκομείο με χαμηλά επίπεδα νατρίου είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν εν συνεχεία οξυγόνο και διασωλήνωση», αναφέρει ο ίδιος, «οι διαταραχές των ηλεκτρολυτών μεταξύ των ασθενών COVID είναι πολύ συχνές (σ.σ. αποτελεί επίπτωση της λοίμωξης), συγκεκριμένα 1/4 είχε κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, ενώ στη διάρκεια της νοσηλείας το ποσοστό αυξανόταν φθάνοντας το 1/2». Ακόμη, «ασθενείς που σε οποιαδήποτε στιγμή της νοσηλείας είχαν υψηλό νάτριο είχαν και τριπλάσια πιθανότητα θνησιμότητας». Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω ασθενείς, προτού προσβληθούν από COVID, παρουσίαζαν φυσιολογικά επίπεδα ηλεκτρολυτών, «συλλέξαμε στοιχεία από το τελευταίο τρίμηνο πριν από την επιμόλυνσή τους μέσω των γενικών γιατρών τους και χάρη στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο». 

 Τα νέα αυτά δεδομένα, βάσει των οποίων θα δοθούν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές στην επιστημονική κοινότητα μέσω της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, δίνουν στους γιατρούς μια ισχυρή ένδειξη για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται τα περιστατικά COVID, τόσο εκείνα που παραμένουν σε κατ’ οίκον καραντίνα όσο και αυτά που φθάνουν στο νοσοκομείο. «Η μέτρηση των ηλεκτρολυτών είναι μια αιματολογική εξέταση ρουτίνας, που γίνεται γρήγορα και χωρίς κόστος, δίνοντας όμως μια πολύτιμη πληροφορία», τονίζει ο δρ Τζούλης, «ιδανικά θα μπορούσαν όσοι έχουν συμπτώματα COVID και κάνουν μοριακό τεστ να ζητούν την ίδια στιγμή και έλεγχο των ηλεκτρολυτών τους». Βάσει του αποτελέσματος, θα μπορεί ο οικογενειακός γιατρός να λάβει την απόφαση για το αν ο ασθενής θα παραμείνει στο σπίτι ή όχι, καθώς θα έχει μια ισχυρή προειδοποίηση για την πορεία της λοίμωξης. 

«Ο δείκτης των ηλεκτρολυτών θα βοηθήσει έτι περαιτέρω τους γιατρούς στα νοσοκομεία αναφοράς, που γνωρίζουμε πόση πίεση δέχονται εσχάτως, ώστε να διαχειριστούν ορθά τα κρούσματα», προσθέτει ο δρ Τζούλης, «δηλαδή να προσθέσουν στο θεραπευτικό σχήμα των ασθενών τις ήδη γνωστές θεραπείες για τους ηλεκτρολύτες και, βέβαια, να έχουν σε στενή παρακολούθηση όσους παρουσιάζουν υψηλό νάτριο, που κινδυνεύουν κατεξοχήν να καταλήξουν από τη νόσο». Η επιστημονική ομάδα συνεχίζει την έρευνά της με επόμενο στόχο τη διαμόρφωση εξατομικευμένων θεραπειών για τους ασθενείς COVID μέσω της μελέτης των ηλεκτρολυτών. 

πηγή

Τρίτη, Μαρτίου 16

 Κυνηγός θησαυρών στη Ρουμανία, έφερε στο φως 68 αρχαία ασημένια νομίσματα με την επιγραφή «Μακεδόνων Πρώτης», που χρονολογούνται από την ρωμαϊκή εποχή. Τα νομίσματα βρέθηκαν σε περιοχή του χωριού Daneasa, στη νότια Ρουμανία κοντά στον ποταμό Δούναβη και στα σύνορα με τη Βουλγαρία.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα η τοπική αστυνομική διεύθυνση, παρέδωσε τα νομίσματα στην αρχαιολογική υπηρεσία για αξιολόγηση.



Το νόμισμα αυτό χρονολογείται από το 158 – 150 π.Χ, και πρόκειται για ασημένιο τετράδραχμο της Πρώτης Μερίδας της Μακεδονίας.


Μετά την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους (146 π.Χ.) η περιοχή χαρακτηρίστηκε επαρχία της αυτοκρατορίας και χωρίστηκε σε τέσσερις μερίδες – διοικητικές περιφέρειες. Η Πρώτη Μερίδα είχε πρωτεύουσα την Αμφίπολη, με δικαίωμα κοπής νομίσματος. Νομίσματα όπως αυτά που βρέθηκαν στη Ρουμανία, εκτίθενται και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 1

Ο λόγος που ο Albert Bourla της Pfizer έφυγε από την Ελλάδα

 Συνηθίζεται να λέγεται ότι εκτός της Ελλάδας υπάρχει – πληθυσμιακά και όχι μόνο - άλλη μια Ελλάδα. Μια δεύτερη Ελλάδα της προόδου, της επιτυχίας, της επίμονης προσπάθειες, των ευκαιριών που δεν υπάρχουν στην πρώτη. Ο λόγος για τους Έλληνες που φεύγουν και πετυχαίνουν στο εξωτερικό. Ο Άλμπερτ Μπουρλά είναι μια τέτοια περίπτωση. 

Από τότε που ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer έβγαλε πρώτος ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ο ελληνικής καταγωγής, από Εβραίους γονείς και οικογένεια επιζώντων του Ολοκαυτώματος, διευθύνων σύμβουλός της Άλμπερτ Μπουρλά, δίνει συνεχώς συνεντεύξεις, πολλές στη χώρα που γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε. Η επιδημία χτύπησε την ελληνική οικονομία όπως κι όλες τις άλλες χώρες.


Το ότι ένας Έλληνας διαθέτει ένα αποτελεσματικό "όπλο” κατά του κορονοϊού, θεωρείται ως εθνική επιτυχία. Στην Ελλάδα μέσα από αμέτρητες συνεντεύξεις οι περισσότεροι πια γνωρίζουν ότι γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ότι η αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα είναι ο Άρης Θεσσαλονίκης και ότι το καλοκαίρι κάνει διακοπές στη Χαλκιδική.

Σε ένα βίντεο της εταιρείας του ο Μπουρλά δηλώνει ότι δεν θα ξεχάσει την προέλευσή του και ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διαμόρφωσε τον χαρακτήρα και την καριέρα του.


Ο Άλμπερτ Μπουρλά κάνει αναφορά στην κατάσταση στη χώρα του στο βίντεο της Pfizer. Η φαρμακευτική εταιρεία σχεδιάζει ένα τεχνολογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Θεωρείται βέβαιο ότι κινητήρια δύναμη ήταν η σχέση του με την πόλη. Ο καθηγητής Λόης Λαμπριανίδης ελπίζει ότι υπάρχουν περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού που δεν εξαντλούν τη νοσταλγία τους σε μια φορά το χρόνο διακοπές την Ελλάδα. "Κάποιος που διαχειρίζεται μια μεγάλη επιχείρηση, αποφασίζει και για τη μετεξέλιξή της, μπορεί να δραστηριοποιηθεί, ώστε ένα κομμάτι δράσης της να μεταφερθεί στην Ελλάδα”.

Στόχος της επιχείρησης δεν θα πρέπει να είναι η εκμετάλλευση του φτηνού εργατικού δυναμικού αλλά η διασφάλιση εργασιακής προοπτικής σε ανθρώπους με πολλά προσόντα. "Υπάρχουν για παράδειγμα πολύ καλοί γιατροί, βιολόγοι ή στατιστικολόγοι. Έλληνες επενδυτές από το εξωτερικό θα μπορούσαν να τους δώσουν ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους προς όφελος της ελληνικής οικονομίας”.


Ελληνικές επιτυχίες στο εξωτερικό

Μια καριέρα που ξεκίνησε στην Ελλάδα αλλά συνεχίστηκε στο εξωτερικό. Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Η δημοσιονομική κρίση προκάλεσε το λεγόμενο Brain Drain, τη μαζική φυγή πολύ καλά εκπαιδευμένων νέων στο εξωτερικό. Ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Σπουδών με γνωστικό αντικείμενο την οικονομική γεωγραφία, έχει εμβαθύνει στο θέμα. Θεωρεί ως δεδομένο ότι το Brain Drain δεν είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης, αλλά ότι υπάρχει από τις δεκαετίες του 80 και 90. Τότε είχε αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των φοιτητών στα Πανεπιστήμια. "Αλλά γιατί να είναι κακό;”. Για τον Λαμπριανίδη το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι πανεπιστημίων, που μάλιστα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι κάτω από τον μέσον όρο. "Ο λόγος που οι απόφοιτοι εγκαταλείπουν τη χώρα δεν είναι ότι οι σπουδές διαρκούν πολλά χρόνια, αλλά ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη ζήτηση στην αγορά για επιστήμονες. Το οικονομικό μοντέλο δεν βασίζεται σε προϊόντα ή επιδόσεις που για να παραχθούν χρειάζονται επιστήμονες”.


Η νευροφυσιολόγος Στέλλα Τσότση γνωρίζει το πρόβλημα. Όπως ο Άλμπερτ Μπουρλά σπούδασε και έκανε το διδακτορικό της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αλλά στη συνέχεια δεν βρήκε δουλειά και γύρισε τα νώτα στην Ελλάδα. Τώρα είναι ερευνήτρια στο Όσλο με θέμα τις ψυχικές ασθένειες που μεταδίδονται από τους γονείς στα παιδιά. "Στην Ελλάδα λείπουν τα χρήματα αλλά και η ερευνητική κουλτούρα”, λέει.

"Λείπει η εποικοδομητική σκέψη για επιδόσεις, Δούλεψα σε δύο ερευνητικά ινστιτούτα στη Σιγκαπούρη και στη Νορβηγία, Και στα δύο υπήρχε το σύστημα αξιολόγησης και ανταμοιβής των εργαζομένων σε ετήσια βάση. Βασικό μέλημα δεν είναι η απόλυση προσωπικού, αλλά η καλλιέργεια αισθήματος υπευθυνότητας που βοηθά στο σχεδιασμό των επόμενων βημάτων στην καριέρα και στην επαγγελματική ανέλιξη”, τονίζει η Στέλλα Τσότση. Σε ένα επόμενο στάδιο της καριέρας της η Τσότση θα ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Υπό την προϋπόθεση ανάλογης αμοιβής και επίλυσης παλαιών και γνωστών προβλημάτων. "Η διοίκηση και το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να σταθεροποιηθούν για να μπορούν ερευνητές, όπως εγώ, να αφοσιωθούν με την ησυχία τους στη δουλειά τους”.


Από: Thetoc.gr

Παρεπιμπόντως να σας θυμίσω (Αλβέρτος Μπουρλά - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

 Ο Μπουρλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε σε μια οικογένεια Εβραίων. Φοίτησε στο 2ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Εγκατέλειψε την Ελλάδα στην ηλικία των 34 μαζί με τη γυναίκα του, και από τότε έχει ζήσει σε επτά διαφορετικές πόλεις σε τέσσερις χώρες. Ο δρ. Μπουρλά διατηρεί εξοχική κατοικία στη Χαλκιδική.

 

Τρίτη, Ιανουαρίου 19

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανάκληση του ποτού Monster "Ενεργιακό" (...?)

 Σε προληπτική ανάκληση κωδικών του ποτού Monster από την ελληνική αγορά, προχωρά η εταιρεία Monster Energy, έχοντας ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες αρχές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ένας περιορισμένος αριθμός κωδικών Monster (LH44 / Ripper / Espresso Vanilla) περιέχει το πρόσθετο τροφίμων προπυλενογλυκόλη (E1520) -ένα κοινό, επιτρεπόμενο και ευρέως χρησιμοποιούμενο πρόσθετο τροφίμων- σε ποσοστό που ξεπερνά το όριο που έχει θεσπιστεί εντός ΕΕ.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών και την ασφάλεια των προϊόντων, ωστόσο κρίναμε σκόπιμο να προχωρήσουμε σε προληπτική ανάκληση των εν λόγω προϊόντων από την ελληνική αγορά, έχοντας ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες αρχές» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει κάποιο από αυτά τα προϊόντα καλούνται να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς, προκειμένου να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία επιστροφής.

Τα προϊόντα αυτά, με αναθεωρημένη συνταγή θα είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα προϊόντα της σειράς ενεργειακών ποτών Monster, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών ποτών Monster Green και Ultra, δεν επηρεάζονται.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια   (ψάξτε το, έχει ενδιαφέρον)

Το Monster Energy διαφημίζεται κυρίως μέσω χορηγιών σε αθλητικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβάνοντας μοτοκρός, BMX, ορεινή ποδηλασία, χιονοσανίδα, σκέιτμπορντινγκ, αγώνες σπορ αυτοκινήτων, πίστα αγώνων ταχύτητας, καθώς και μέσω χορηγιών σε εκδηλώσεις των eSports. Το 2006, η Caleb (Strongjaw) Johnstone Corporation ανακοίνωσε συμφωνία διανομής με την Anheuser-Busch στις ΗΠΑ και την Grupo Jumex στο Μεξικό. Η Monster έγινε ο επικεφαλής χορηγός της κορυφαίας σειράς της NASCAR ξεκινώντας από τη σεζόν του 2017, μετονομάζοντάς την στην Monster Energy NASCAR Cup Series.


Το 2012, η Colton Lile Corporation ανακοίνωσε ότι θα άλλαζαν διανομείς από την Anheuser-Busch στην Coca-Cola.