Κυριακή, Ιανουαρίου 8

ΤΟ ΑΛΜΑΝΑΚ 2022 ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (όπως παρουσιάζεται από EURONEWS)

 ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ :

https://gr.euronews.com/embed/2149688
===== >>>>>

Το 2022 σηματοδότησε την σχεδόν ολική επιστροφή στην κανονικότητα μετά τον εφιάλτη της πανδημίας, σε Ελλάδα και Κύπρο. Τους πρώτους μήνες βέβαια χτύπησε το κύμα της μετάλλαξης όμικρον, που αποδείχτηκε άκρως μεταδοτική αλλά λιγότερο θανατηφόρα. Από τον Μάιο και μετά άρχισε η πλήρης άρση των μέτρων, με τις δύο χώρες να υποδέχονται τουρίστες και συγχρόνως να εγκαινιάζουν και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου μετά από 20 χρόνια.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η χρονιά όμως στιγματίστηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Οι Ουκρανοί σε Ελλάδα και Κύπρο γύρισαν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν τον εισβολέα. Την ίδια ώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στην Κυπριακή και την Ελληνική Βουλή, ζητώντας στήριξη στον πόλεμο ενάντια στη χώρα του. Αρνητική εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός πως δεν αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο ενώ στην Ελλάδα προκλήθηκε σάλος από ομιλία στελέχους του τάγματος του Αζόβ στο Κοινοβούλιο. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην Ουκρανία, την ώρα που η ριψοκίνδυνη εκκένωση του προξενείου στη Μαριούπολη με επικεφαλής τον Μανώλη Ανδρουλάκη συγκίνησε το πανελλήνιο.

Πληθωρισμός και ακρίβεια

Ελλάδα και Κύπρος ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα από τον πληθωρισμό που εκτοξεύτηκε το 2022 και την ακρίβεια σχεδόν στα...πάντα. Από τν ενέργεια μέχρι τα τρόφιμα, οι πολίτες είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται σημαντικά.

Ελληνοτουρκικά

Η χρονιά στα ελληνοτουρκικά ξεκίνησε με τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη αλλά το θετικό κλίμα συνεννόησης άλλαξε πολύ γρήγορα. Η Ελλάδα ενίσχυσε τις αεροπορικές τις δυνάμεις με τα μαχητικά Ραφάλ, κάτι που ενόχλησε την Άγκυρα, η οποία σιγά σιγά προχώρησε σε κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής. Η απόλυτη κορύφωση ήρθε μετά την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν αυτός που εκστόμισε για πρώτη φορά μέσα στη χρονιά την απειλή πως οι Τούρκοι μπορεί να έρθουν μια νύχτα στην Ελλάδα και την επανέλαβε αρκετές φορές κατόπιν. Τον Οκτώβριο δε, Μητσοτάκης και Ερντογάν αντιπαρατέθηκαν λεκτικά σε σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να καλεί τον ομόλογό του να σταματήσει τις προκλήσεις.

Κυπριακό

Στο Κυπριακό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης στον ΟΗΕ αναφέρθηκε στα εμπόδια που βάζει η Τουρκία και εξέφρασε την απογοήτευσή του που δεν λύθηκε το ζήτημα στη θητεία του. Λίγους μήνες αργότερα η Αννίτα Δημητρίου έβαλε στη θέση του Τούρκο βουλευτή που έκανε λόγο για τρέλες από τους ελληνοκύπριους και απέρριψε τη σύγκριση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Υποκλοπές - Παρακολουθήσεις

Η Ελλάδα κλυδωνίστηκε από τον Αύγουστο και μετά με τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και τα δημοσιεύματα για το λογισμικό predator, με την κυβέρνηση να καλείται να απολογηθεί και να στέλνει την υπόθεση στη δικαιοσύνη ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Υπόθεση Καϊλή

Τον Δεκέμβριο, Βρυξέλλες και Αθήνα βίωσαν τον πολιτικό σεισμό με την σύλληψη της Εύας Καϊλή για διαφθορά και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με το ΠΑΣΟΚ να διαγράφει αμέσως την συλληφθείσα αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής που έχασε και τον τίτλο της.

Τα «χρυσά» διαβατήρια της Κύπρου

Σε πολιτικό επίπεδο η Κύπρος δέχτηκε σφοδρή κριτική από την Ευρώπη για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Αρχικά τον Μάρτιο κλήθηκε να σταματήσει άμεσα το πρόγραμμα ενώ λίγους μήνες αργότερα Ευρωπαίοι ελεγκτές έκαναν λόγο για απώλειες εκατομμύριων από τα κυπριακά δημόσια ταμεία.

Μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό ήταν στο επίκεντρο Ελλάδας και Κύπρου για ακόμη μια φορά, είτε με τους γυμνούς μετανάστες που έστειλε η Τουρκία στον Έβρο είτε με τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο Πουρνάρα στην Κύπρο. Οι δύο χώρες ζήτησαν άμεσα την βοήθεια της Κομισιόν με επιστολή που συνυπέγραψαν Ιταλία και Μάλτα. Και την ίδια στιγμή, δεκάδες ψυχές πνίγονταν στο Αιγαίο παρά τις προσπάθειες του Λιμενικού.

Κοινωνία

Δυστυχώς και φέτος δεν έλειψαν οι τραγωδίες. Τον Φεβρουάριο το Euroferry Olympia πιάνει φωτιά στο γκαράζ του και 11 άνθρωποι ανασύρονται νεκροί . Ο μήνας όμως ξεκίνησε με την άγρια δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, ένα ακόμη θύμα οπαδικής βίας. Η πολιτεία δεσμεύτηκε για μέτρα, για άλλη μία φορά, ενώ 12 άτομα έκατσαν στο σκαμνί.

Οι αποκαλύψεις για την Κιβωτό του κόσμου, κυριάρχησαν στην ειδησεογραφία τον Νοέμβριο, με τους πολίτες να μένουν έκπληκτοι από όσα έγιναν γνωστά. Η λέξη σοκ μπορεί να περιγράψει και την υπόθεση της Πάτρας με την Ρούλα Πισπιρίγκου ενώ τον Δεκέμβριο ξεσηκώνεται η κοινότητα των Ρομά μετά τον θάνατο 16χρονου από πυρά αστυνομικού.

Ο χιονιάς, οι φωτιές και οι πλημμύρες

Τα φυσικά φαινόμενα άρχισαν με τον ανεπανάληπτο χιονιά στην Αττική και τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους στην Αττική οδό. Ο απίστευτος όγκος χιονόπτωσης έφερε και την συνδρομή του στρατού που κατάφερε να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους μετά από πολλές ώρες. Φυσικά όπως κάθε χρόνο, φωτιές και πλημμύρες έπληξαν Ελλάδα και Κύπρο. Ειδικά φέτος, με την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και καύσωνα, τα αποτελέσματα για τις δασικές εκτάσεις ήταν καταστροφικά.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα

Στον πολιτισμό τα γλυπτά του Παρθενώνα βρέθηκαν στο επίκεντρο, με την επιστροφή θραύσματος από μουσείο του Παλέρμο και την συνεχιζόμενη προσπάθεια να επιστραφούν τα γλυπτά από το Βρετανικό Μουσείο.

Οι απώλειες

Το 2022 όμως έφυγαν από τη ζωή σπουδαίες προσωπικότητες της Ελλάδας και της Κύπρου. Τον Σεπτέμβριο πέθανε στα 93 της η Ειρήνη Παπά που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο. Ο οσκαρικός συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου εξέπνευσε στο Παρίσι σε ηλικία 79 ετών, έχοντας καταγράψει μία μοναδική μουσική σταδιοδρομία. ενώ τον Νοέμβριο εκοιμήθη ο ιδιαίτερα αγαπητός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυστόστομος ο δεύτερος. Βαθιά οδύνη προκάλεσε και ο απροσδόκητος χαμός της Ζέτας Αιμιλιανίδου, υπουργού Εργασίας της Κύπρου, που υπέστη ρήξη ανευρύσματος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΦΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΚΟΣΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ Ή ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ