Σάββατο, Νοεμβρίου 26

Η ΓΚΑΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΙ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΣ ΝΟΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΥ ΜΑΡΜΠΟΥΓΚ (που παρομοιάζεται με τον Έμπολα)


Η Γκάνα ανακηρύσσει το 1ο ξέσπασμα της νόσου του ιού Μάρμπουργκ που μοιάζει με τον Έμπολα

Το Μάρμπουργκ είναι σχεδόν τόσο θανατηφόρο όσο ο Έμπολα, αλλά δεν υπάρχουν θεραπείες ή εμβόλια.

 

Σχετικά με την τοποθεσία: 25 Νοεμβρίου 2022

Ενημερωθείτε για τις αναπτυσσόμενες ιστορίες που γίνονται πρωτοσέλιδα.

ΛΟΝΔΊΝΟ-- Η Γκάνα κήρυξε την Κυριακή το πρώτο ξέσπασμα της νόσου του ιού Μάρμπουργκ που μοιάζει με τον Έμπολα.

Δείγματα αίματος που ελήφθησαν από δύο ασθενείς στη νότια περιοχή Ashanti στάλθηκαν για δοκιμή στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Noguchi Memorial στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Άκκρα, με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα να υποδηλώνουν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ασθένειά τους οφειλόταν στο Μάρμπουργκ. Με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα δείγματα στάλθηκαν στη συνέχεια για περαιτέρω δοκιμές στο Ινστιτούτο Παστέρ στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, Ντακάρ, το οποίο τελικά επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα από την Άκρα, ανέφερε η Υπηρεσία Υγείας της Γκάνας σε δελτίο τύπου την Κυριακή.

Το Μάρμπουργκ είναι ένας σπάνιος αλλά σοβαρός ιογενής αιμορραγικός πυρετός, σχεδόν εξίσου θανατηφόρος με την πιο γνωστή ασθένεια του ιού Έμπολα. Τα ποσοστά θνησιμότητας για το Μάρμπουργκ κυμαίνονταν από 24% έως 88% σε προηγούμενες επιδημίες, ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας κρουσμάτων Έμπολα κυμαίνονταν από 25% έως 90%. Σε αντίθεση με τον Έμπολα, επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες ή εμβόλια για το Μάρμπουργκ, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Οι υγειονομικές αρχές αντέδρασαν γρήγορα, παίρνοντας ένα προβάδισμα στην προετοιμασία για ένα πιθανό ξέσπασμα. Αυτό είναι καλό επειδή χωρίς άμεση και αποφασιστική δράση, το Μάρμπουργκ μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο», δήλωσε ο Δρ Matshidiso Moeti, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική, σε δήλωσή του την Κυριακή. «Ο ΠΟΥ υποστηρίζει επί τόπου τις υγειονομικές αρχές και τώρα που κηρύχθηκε η επιδημία, συγκεντρώνουμε περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση».

Το πρώτο κρούσμα της Γκάνας ήταν ένας 26χρονος άνδρας που νοσηλεύτηκε στις 26 Ιουνίου και πέθανε την επόμενη μέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Το δεύτερο κρούσμα ήταν ένας 51χρονος άνδρας που αναζήτησε θεραπεία στο ίδιο νοσοκομείο στις 28 Ιουνίου και πέθανε αργότερα την ίδια ημέρα. Και οι δύο ασθενείς, οι οποίοι δεν είχαν σχέση, εμφάνισαν παρόμοια συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, του πυρετού, της ναυτίας και του εμέτου, ανέφερε ο ΠΟΥ σε δελτίο Τύπου την Κυριακή.



  Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου της 20ης Απριλίου 2005 ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας με προστατευτικό ρουχισμό μεταφέρει απόβλητα για απόρριψη έξω από τον θάλαμο απομόνωσης όπου τα θύματα του θανατηφόρου ιού Marburg νοσηλεύονται στην πόλη Uige της βόρειας Αγκόλας.

Μάικ Χάτσινγκς/Reuters, ΑΡΧΕΙΟ

  Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 98 επαφές στο Ashanti καθώς και στη βορειοδυτική περιοχή της Σαβάνας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καραντίνα και παρακολουθούνται από τις υγειονομικές αρχές. Δεν έχουν εντοπιστεί νέα κρούσματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Υγείας της Γκάνας.

  Ο ιός Marburg μεταδίδεται στον άνθρωπο από νυχτερίδες φρούτων και εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο μέσω άμεσης επαφής με τα σωματικά υγρά των μολυσμένων ατόμων, επιφανειών και υλικών. Η ασθένεια αρχίζει απότομα, με υψηλό πυρετό, σοβαρό πονοκέφαλο και κακουχία. Πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρά αιμορραγικά σημεία εντός επτά ημερών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

  Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης, η Υπηρεσία Υγείας της Γκάνας συμβούλευσε τους ανθρώπους να αποφεύγουν την έκθεση σε ορυχεία ή σπηλιές που κατοικούνται από αποικίες νυχτερίδων φρούτων, να μαγειρεύουν καλά όλα τα ζωικά προϊόντα πριν από την κατανάλωση και να αποφεύγουν την άμεση επαφή με οποιονδήποτε εμφανίζει συμπτώματα.

  Είναι μόλις η δεύτερη φορά που εντοπίζεται στη Δυτική Αφρικήη εξαιρετικά μολυσματική, ζωονοσογόνος νόσος. Η Γουινέα επιβεβαίωσε ένα μόνο κρούσμα σε μια εστία που κηρύχθηκε λήξασα τον Σεπτέμβριο του 2021, πέντε εβδομάδες μετά τον εντοπισμό του αρχικού κρούσματος. Το μεγαλύτερο, πιο θανατηφόρο ξέσπασμα του Μάρμπουργκ που έχει καταγραφεί, μόλυνε και σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους στην Αγκόλα μεταξύ 2004 και 2005, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο παγκόσμιος βραχίονας υγείας των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι έχει προσεγγίσει τους γείτονες υψηλού κινδύνου της Γκάνας, οι οποίοι είπε ότι είναι τώρα «σε επιφυλακή».

  Τα έθνη της Δυτικής Αφρικής γνωρίζουν πολύ καλά τι μπορεί να κάνει ένας θανατηφόρος ιός όπως ο Έμπολα σε μια περιοχή. Η μεγαλύτερη και φονικότερη επιδημία του Έμπολα που έχει καταγραφεί μολύνει περισσότερους από 28.000 ανθρώπους και σκότωσε πάνω από 11.000 σε πολλές χώρες -- κυρίως τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε -- μεταξύ 2013 και 2016, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

  Αν και δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για το Μάρμπουργκ, η υποστηρικτική φροντίδα -- ενυδάτωση με από του στόματος ή ενδοφλέβια υγρά -- και η θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς. Μια σειρά πιθανών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων αίματος, ανοσοθεραπειών και φαρμακευτικών θεραπειών, καθώς και υποψήφιων εμβολίων με δεδομένα φάσης 1 βρίσκονται υπό αξιολόγηση, ανέφερε ο ΠΟΥ.

    πηγή: Νόσος του ιού Μάρμπουργκ (who.int)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΦΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΚΟΣΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ Ή ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ