Δευτέρα, Αυγούστου 12

Κανένα αγόρι δεν έχει γεννηθεί στο μέρος εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Miejsce Odrzańskie (Πολωνία) – Το χωριό όπου δε γεννά αγόρια. Ο δήμαρχος προσφέρει αμοιβή. Οι επιστήμονες θέλουν να εξετάσουν την απουσία τους. Και τηλεοπτικά συνεργεία έρχονται στο πολωνικό χωριό αναζητώντας απαντήσεις για την παράξενη ανωμαλία του πληθυσμού του.

Κανένα αγόρι δεν έχει γεννηθεί στο μέρος εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Η λεπτομέρεια αρχικά τράβηξε το ενδιαφέρον ταν πολωνικών μέσων ενημέρωσης, όταν το χωριό έστειλε μια ομάδα μόνο με κορίτσι σε έναν τοπικό διαγωνισμό για νέους εθελοντές πυροσβέστες, γράφει η New York Times.

Έκτοτε, η Δήμαρχος Krystyna Zydziak ανέφερε ότι η κατάσταση στο χωριό Miejsce Odrzanskie είχε γίνει “λίγο τρελή και εκτός ελέγχου”.


Σε μια πρόσφατη επίσκεψη, εστάλησαν τέσσερα διαφορετικά τηλεοπτικά συνεργεία στο μέρος με τον ένα δρόμο και τα 96 σπίτια, για να καλύψουν την υπόθεση της έλλειψης αρσενικών παιδιών.

Το ενδιαφέρον των επιστημών
“Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να εξετάσουν γιατί γεννιούνται μόνο κορίτσια εδώ”, αναφέρει ο Rajmund Frischko, Δήμαρχος της κοινότητας του Cicek, που περιλαμβάνει το χωριό. “Ακόμα και γιατροί από όλη τη χώρα με καλούν για να μου δώσουν συμβουλές για το πώς να συλλάβει μια γυναίκα αγόρι”.

Όπως είπε, είχε μόλις μιλήσει με έναν συνταξιούχο γιατρό από την κεντρική Πολωνία, που του είπε ότι το φύλο του μωρού εξαρτάται από τη διατροφή της γυναίκας, η οποία θα πρέπει να είναι πλούσια σε κάλλιο, αν θέλει να κάνει αγόρι.

“Κι αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα,”, συνεχίζει ο δήμαρχος γελώντας, “υπάρχει πάντα ο δοκιμασμένος τρόπος των Πολωνών ορεσίβιων: Αν θες αγόρι, κράτα ένα τσεκούρι κάτω από το συζυγικό σου κρεβάτι”.

Στα χρόνια που πέρασαν από όταν γεννήθηκε το τελευταίο αγόρι, έχουν υπάρξει 12 γέννες στο χωριό, μια αγροτική κοινότητα στο άκρο της μικρότερης και πιο αραιοκατοικημένης επαρχίας της Πολωνίας. Οι κάτοικοι δε γνωρίζουν τι ευθύνεται για την ανωμαλία, ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι ίσως είναι απλώς σύμπτωση, όπως ένας γύρος που πετάει κανείς κέρματα και βγαίνει μόνο κορώνα.

Αμοιβή στο ζευγάρι που θα κάνει αγόρι!

Ο κύριος Frischko έχει αποφασίσει να προσφέρει αμοιβή για το επόμενο ζευγάρι που θα κάνει αγόρι.

“Έχει υπάρξει τόση συζήτηση για μας στα μέσα ενημέρωσης, που για μια στιγμή σκεφτόμουν να δώσω σε ένα δρόμο το όνομα από το επόμενο αγόρι που θα γεννηθεί εδώ”, είπε. “Σίγουρα θα λάβει ένα πολύ ωραίο δώρο. Και θα φυτέψουμε και μια βελανιδιά και θα της δώσουμε το όνομά του”.

Όπως και σε πολλά άλλα πολωνικά χωριά, κι αυτό έχει βιώσει μια απότομη μείωση του πληθυσμού του. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε 1200 κατοίκους, σήμερα μόνο 272.

Από την κατάρρευση του Κομμουνισμού το 1989, η μετανάστευση έπληξε τις αραιοκατοικημένες περιοχές, μια τάση που συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς όταν η χώρα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Πολωνοί ζουν πλέον σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Κάθε οικογένεια εδώ έχει κάποιον που ζει στο εξωτερικό, ανέφερε η κυρία Zydziak, η οποία έχει δυο κόρες, μια εκ των οποίων ζει στη Γερμανία.

“Κάποιοι χωριάτες ανησυχούν για το ποιος θα δουλεύει στις θέσεις της γεωργίας στο μέλλον”, είπε.

Το καλοκαίρι εδώ είναι πολυάσχολη. Το τοπίο τον Αύγουστο κυριαρχείται από φρεσκοκλαδεμένα χωράφια με σιτάρι, με σανό που είναι όμορφα δεμένο σε στρογγυλά, χρυσαφένια δέματα τοποθετημένα πίσω από εκτάσεις με καλαμπόκι που περιμένει τη συγκομιδή του.

Πολλά κορίτσια και νεαρές γυναίκες δουλεύουν στα κτήματα. Η Adrianna Pieruszka, 20 ετών, έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών διακοπών της οδηγώντας τρακτέρ στα χωράφια σιτηρών των γονιών της, παρόλο που η πυροσβεστική είναι το πάθος της.

Σε ένα χωριό χωρίς σχολεία, καφετέριες, εστιατόρια, ακόμα και χωρίς μανάβικο, όπου μπορεί να περάσουν ώρες μέχρι να φανεί ένα αμάξι στον ορίζοντα, το εθελοντικό τμήμα της πυροσβεστικής έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της κοινωνικής ζωής.

Σε μια πρόσβαση άσκηση του τοπικού τμήματος πυροσβεστικής νέων, μια ομάδα που αποτελείτο αποκλειστικά από κορίτσια, μεταφέρθηκε με ομοψυχία για να σβήσει μια ψεύτικη φωτιά και να φροντίσει τα θύματα. Το νεότερο μέλος, η 2 ετών Maja, έπρεπε να εντοπιστεί από ένα μεγαλύτερο κορίτσι.

Η κυρία Pieruszka, που σπουδάζει προσχολική εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο ήταν η υπεύθυνη του παιδικού τμήματος πυροσβεστικής για τέσσερα χρόνια.

«Τα αγόρια κάνουν θόρυβο και είναι άτακτα»
“Δεν είχαμε καθόλου αγόρια στην ομάδα, αλλά κερδίζουμε τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς της Πολωνίας αφότου ιδρυθήκαμε πριν από 6 χρόνια”, είπε, ενώ κάθεται στην κοινή αίθουσα του εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού με δεκάδες μετάλλια και χρυσά κύπελλα να εκτίθενται.

Ο Tomasz Golasz, επαγγελματίας πυροσβέστης που ίδρυσε το πυροσβεστικό τμήμα νέων του χωριού, είπε ότι δεν ήταν δική του ιδέα να το κάνει.

“Μια ομάδα κοριτσιών με προσέγγισε το 2013 και μου ζήτησε να τις προπονήσω για ένα διαγωνισμό”, ανέφερε. “Τα κορίτσια αυτά ζουν κι αναπνέουν γι’ αυτό. Υπάρχει τόσο πάθος κι αποφασιστικότητα. Για δυο μήνες πριν από κάθε διαγωνισμό, έρχονται και προπονούνται κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα μετά το σχολείο”.

Η Malwina Kicler, 10 ετών, που προπονείται για να γίνει εθελόντρια πυροσβέστης εδώ και περίπου τρία χρόνια, είπε ότι τα περισσότερα κορίτσια δεν τα πειράζει η απουσία αγοριών στην ομάδα.

“Τα αγόρια κάνουν θόρυβο και είναι άτακτα”, λέει. “Τουλάχιστον τώρα έχουμε ηρεμία και ησυχία. Μπορείς πάντα να τα συναντήσεις κάπου αλλού”.

Απλώς ίσως όχι στο χωρίο.
ΠΗΓΗ:

Παρασκευή, Αυγούστου 2

ΔΕΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

1.) Μαξιλάρια.

Θα πρέπει να αλλάζετε το μαξιλάρι σας κάθε δύο έως τρία χρόνια. Για ένα πράγμα, μπορεί να γίνει έδαφος αναπαραγωγής για τα ακάρεα σκόνης όσο περισσότερο το χρησιμοποιείτε. Δεύτερον, επειδή χάνει σχήμα με την πάροδο του χρόνου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένταση και πόνο στον αυχένα.
Θα πρέπει επίσης να πλένετε μαξιλάρια μεταξύ τους, φυσικά.
2.) Καλώδια ρεύματος (ισχύος) .

Οι καλώδια υποδοχής ρεύματος ηλεκτρικών συσκευών, φυσικά, δεν μπορούν να είναι «κακά» με την αληθινή έννοια. Ωστόσο, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο πόσο ισχυρά είναι μαζί σας σε χρήση, άλλωστε, είναι το οικιακό αντικείμενο, πιθανότατα μια πυρκαγιά μπορεί να προκληθεί από βραχυκύκλωμα. Κάθε δύο χρόνια, επομένως, αναγγέλλεται αυστηρότερη δοκιμή υλικών. Ρωτήστε έναν ηλεκτρολόγο !
3.) Γυναικείοι Στηθόδεσμοι (Σουτιέν).

Μόλις το σουτιέν γίνει άβολο με οποιοδήποτε τρόπο - επειδή χάνει την ελαστικότητά του, έχει παραμορφωθεί με το πλύσιμο ή δεν προσφέρει πλέον στήριξη - μπορείτε να το απορρίψετε χωρίς ίχνος από βάρος συνειδήσεως (οικονομικά). Γενικά, αυτό θα πρέπει να ισχύει μετά από περίπου δύο (2) χρόνια.
Είναι επίσης καλό, αν δώσετε προσοχή στο γεγονός ότι η ποιότητα του υλικού και η επεξεργασία είναι καλή ή άριστη. 
4.) Βούρτσες μαλλιών.

Οι βούρτσες πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα. Στην ιδανική περίπτωση, αφαιρέστε τα χτενισμένα μαλλιά σας με το χέρι σας αμέσως μετά το βούρτσισμα. Μετά από ένα χρόνο, η βούρτσα πρέπει να αντικατασταθεί πλήρως. Βούρτσισμα με φυσικές τρίχες ακόμη και λίγο νωρίτερα.
5.) Απολυμαντικά.

Τα απολυμαντικά, αντισηπτικά (χεριών, σώματος κλπ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τρεις μήνες, μετά από τα οποία χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.
6.) Χημικά ψεκασμού, απωθητικά εντόμων.

Όπως τα απολυμαντικά, τα σπρέι εντόμων, όπως τα κουνούπια, καθίστανται αναποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου - αλλά στην περίπτωση αυτή μόνο μετά από περίπου δύο χρόνια.
7.) Πυροσβεστήρας.

Οι πυροσβεστήρες πρέπει να απορρίπτονται επαγγελματικά μετά από 20 έως 25 χρόνια. Επιπλέον, φυσικά, περιμένουν κάθε δύο χρόνια και ενδεχομένως ξαναγεμίζουν. Αν η συσκευή παρουσιάζει προφανή ζημιά, πρέπει βεβαίως να αντικατασταθεί αμέσως. Ένας ειδικός σε ..."πυροσβεστήρες" ξέρει καλύτερα!
8.) Πιπίλες (παντός είδους θήλαστρα μικρών παιδιών).

Τόσο οι λακτές όσο και οι πιπίλες από σιλικόνη μπορούν να παραμείνουν σε χρήση για έναν έως δύο μήνες. Ωστόσο, τα πιπιλίματα λατέξ θα πρέπει να αντικατασταθούν το αργότερο όταν αρχίζουν να ..."κολλάνε" στα δάχτυλά μας.
Επίσης θυμηθήτε, η πιπίλα σιλικόνης θα πρέπει να αλλάξει αμέσως αν έχει σημάδια τσιμπήματος, δαγκώματος ή ρωγμές. Επιπλέον, μπορεί να είναι σκόπιμο να δώσετε στο παιδί σας μια νέα πιπίλα ακόμα και μετά από μια ασθένεια.
9.) Σφουγγάρι κουζίνας.

Στην πραγματικότητα, το σφουγγάρι της κουζίνας είναι το πιο υγιεινό μέρος στην κουζίνα σας, καθώς τα βακτήρια και οι μύκητες αισθάνονται άνετα στο υγρό περιβάλλον τους. Επομένως, αλλάξτε το σφουγγάρι της κουζίνας κάθε δεύτερη εβδομάδα ή τουλάχιστον βράστε με ζεστό νερό, έτσι ώστε τα βακτήρια να πεθάνουν και μπορείτε να πλύνετε τα πιάτα σας πάλι χωρίς αηδία.
10.) Οδοντόβουρτσα.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, τα βακτήρια ανθίζουν κυριολεκτικά με υγρασία και θερμότητα. Αν βρουν πολλές επιφάνειες για να κρυφτούν, ούτως ή άλλως. Τέτοιες συνθήκες μπορούν επίσης να βρεθούν στην οδοντόβουρτσα σας, οπότε πρέπει να αγοράσετε ένα νέο τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες. Οδοντίατροι συνιστούν ακόμη και μια μηνιαία αλλαγή. Ακόμη και μετά από ασθένεια συνιστάται η απόρριψη της παλιάς μολυσμένης οδοντόβουρτσας.
Εάν οι τρίχες είναι κομμένες,  τριμμένες, ή και φθαρμένες, ήρθε η ώρα για μια νέα οδοντόβουρτσα.
Ακόμη και αν τα καθημερινά οικιακά αντικείμενα, δεν έχουν ημερομηνία λήξης, είναι καλό να γνωρίζουμε πότε θα πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν. Τελικά, όμως, η διαίσθησή σας και ο βαθμός φθοράς θα σας δείξουν το καλύτερο, από την στιγμή που πρέπει να ανησυχείτε η αντικατάσταση.

ΠΗΓΗ