Δευτέρα, Απριλίου 17

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ

Πολλοί από εμάς για λόγους ευκολίας κυρίως, αλλά και οικονομίας, δευτερευόντως, μπαίνουμε στον πειρασμό και ξαναχρησιμοποιούμε τα πλαστικά μπουκάλια, γεμίζοντάς τα και πάλι με νερό ή με άλλα υγρά που θέλουμε.

Το πιο σύνηθες είναι να κρατάμε ένα πλαστικό μπουκάλι στο ψυγείο για να έχουμε κρύο νερό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε, εκτός και αν είμαστε έτοιμοι να πάρουμε το ρίσκο που εμπεριέχεται στην επαναλαμβανόμενη χρήση ενός πλαστικού μπουκαλιού…
Ανάπτυξη βακτηρίων
Τα πλαστικά μπουκάλια νερού είναι συχνά δύσκολο να καθαριστούν. Αυτό μπορεί να τα κάνει ιδανικές εστίες για την ανάπτυξη βακτηρίων. Ερευνητές από το το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι τα βακτήρια συχνά “ευδοκιμούν” στις πλαστικές φιάλες. Επίσης, οι μικροβιολόγοι επισημαίνουν ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού μπορούν να μεταδώσουν επικίνδυνες ασθένειες, οι εντερικοί ιοί.
Διαρροές χημικών ουσιών
Τα πλαστικά μπουκάλια μπορεί να διαρρεύσουν χημικές ουσίες στο περιεχόμενό τους, όταν επαναχρησιμοποιούνται, ειδικά αν καθαρίζονται σε ένα περιβάλλον υψηλής θερμότητας, όπως το πλυντήριο πιάτων. Τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια νερού που έχουν επάνω την ένδειξη “1” σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένα από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, το οποίο, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μπορεί να περιέχει αντιμόνιο, μια χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο. Οι πλαστικές φιάλες που έχουν την ένδειξη “3”, είναι κατασκευασμένες από πολυβινυλοχλωρίδιο. Οι φιάλες αυτές περιέχουν φθαλικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να συνδέονται με αναπαραγωγικά προβλήματα υγείας.
Περιβαλλοντολογικοί λόγοι
Αν και πολλοί άνθρωποι επαναχρησιμοποιούν τα πλαστικά μπουκάλια νερό για να “εκμεταλλευτούν” όσο πιο πολύ γίνεται το δοχείο και για να περιορίσουν με τρόπο τους τα απορρίμματα και την συμφόρηση στους χώρους υγειονομικής ταφής, ωστόσο αυτό μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό. Η πράξη του πλυσίματος του πλαστικού μπουκαλιού για το ξαναχρησιμοποιήσετε καταναλώνει άλλους φυσικούς πόρους και περνάει τις χημικές ουσίες από το σαπούνι και το απορρυπαντικό στον υδροφόρο ορίζοντα.

Τετάρτη, Απριλίου 5

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα μέσω εκπροσώπου της τη 'χημική επίθεση' στη Συρία 'έγκλημα πολέμου' που πρέπει να τιμωρηθεί και ζήτησε από τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν πιέσεις επί της Δαμασκού.
'Η χρήση τοξικού αερίου αποτελεί έγκλημα πολέμου και τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια', δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Μέρκελ, Ουλρίκε Ντέμερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.
Αποφεύγοντας να επιρρίψει απευθείας την ευθύνη για την επίθεση επί του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, υπενθύμισε ότι 'η ευθύνη του καθεστώτος Ασαντ στη χρήση χημικών όπλων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν'.

Στο πλαίσιο αυτό, 'η γερμανική κυβέρνηση καλεί για πολλοστή φορά τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και του Ιράν να ασκήσουν πιέσεις επί των εταίρων τους στους κόλπους του καθεστώτος Ασαντ ώστε αυτός να θέσει τέλος στην πολεμική του εκστρατεία και να σεβασθεί την εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί', πρόσθεσε.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αναρωτήθηκε από την πλευρά του για το ενδεχόμενο παραβίασης από τη Δαμασκό των υποχρεώσεών της για την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Φίσερ δήλωσε ότι, σε περίπτωση που η ευθύνη του συριακού καθεστώτος αποδειχθεί, η υπόθεση της ύπαρξης χημικού οπλοστασίου εκεί είναι η πιο αξιόπιστη. Και, στην περίπτωση αυτή, 'το συριακό καθεστώς έχει πει ψέματα στη διεθνή κοινότητα'.